Nukerlar nedir ve nasıl temizlenir

Linas Kiguolis ile - - Güncellendi | Nukerlar Yaz

Nuker Truva atına benzeyen kötücül bir programdır. Bu tarz programlar çok yüklü miktarda veriyi aniden sisteme bırakarak farklı zararlar oluşmasına yol açarlar. Kritik sistem dosyalarına zarar vererek sistemin hızını minimuma düşürürler .Bazı Nukerlerin sisetmdeki önemli verilerin kaybına yol açabileceğini unutmayınız. Tipik bir nuker, hackerlar tarafından hedef sistemi yavaşlatmak, çökertmek, yeniden başlatmak veya kapatmak için kullanılabilir. Bazı virüslerin önemli sistem dosyalarını ve uygulamalarını silme, hatta hard diske format atma özelliği dahi bulunmaktadır.

Bu tehdit sisteme girdiğinde yol açtığı aktiviteler:

Bir çok Nuker’in varlığı sisteme girip yüklerini boşaltmadan farkedilememektedir. Bir kere görevlerini yerine getirdikten sonra sistemde genel stabilite bozuklukları, sıksık yaşanan çökmeler, ansızın ortaya çıkan yeniden başlatmalar ve kapanmalara yol açarlar. Ayrıca, Nukerların büyük çoğunluğu kurbanlarının önemli verilerinin bir kısmının zarar görmesine yol açar. Tüm dosyalarınızı da hard diskinizden silip tüm işletim sisteminizi yok edebileceğini unutmayınız.

Bilgisayarın içine girdikten sonra, nukerlar şu aktivitelere yol açabilirler:

  • Çeşitli sistem modifikasyonları. Bu tarz tehditler sisteme kendi kayıt anahtarlarını, dosyalarını ve bileşenlerini bırakabilirler. Ayrıca kendi yükleyeceği uygulamalar için gerekirse sistemde bulunan bazı uygulamaları da kaldırabilirler.
  • Tüm sistemin çökertilmesi. Nukerlar, sistemi bozma, yeniden düzenleme veya içerideki dosyaları silme yeteneğine sahiptir. Ayrıca, önemli sistem bileşenlerini silip, sabit sürücünüzü de yeniden biçimlendirebilirler.
  • Hizmet Engelleme (DoS) ve benzeri saldırılar. Bu tehditler kolaylıkla uzaktaki bilgisayarlara çeşitli ağlar üzerinden saldırılar düzenleyebilirler.
  • Donanım bileşenlerine göre zarar. Bu tehitler donanım ayarlarını değiştirebilir veya CMOS hafızasını temizleyebilirler. Ayrıca istenmeyen yeniden başlatmalara veya sistemi kapatıp açmalara da yol açabilirler.
  • Kaldırma özelliğinin bulunmaması. Nukerlar, kaldırma özelliği ile sistemden çıkarılamayan çok ciddi tehlike arz eden programlardır. Tipik olarak, arka planda gizlenirler, gerçek gibi gözüken dosyalar kullanırlar ve mümkün olduğu kadar gizli kalırlar. 

Nukerlar tarafından bilgisayarlara sızmak için kullanılan yöntemler:

Sisteme sızma tekniklerine gelince, nukerlar aynı solucanlar, truva atları ve diğer tehtidler gibi yayılmaktadırlar. Sistemi etkilemek için, kullanıcının bilgisi olmadan haraket eder ve güvenlik açıklarından faydalanabilirler. Bazı nukerların saldırmak için kurbanın bilgisayarının sadece IP adresini bilmesinin yeterli olduğunu unutmayınız. 

Bu tehditlerin sisteme farkedilmeden girmek için kullandıkları yöntemlerin bazıları:

1. Güvenlik açıkları. Sistemlere sızan nukerların büyük çocğumluğu sistemdeki güvenlik açıklarını kullanmaktadır. Bu tarz parazitlerin kurulum sihirbazları yoktur ve yüklenecekleri sistemin sahibinin onayına gereksinim de duymazlar. Bazı nuckerlar hackerlar tarafından takip edilebilir ve hedef sisteme yüklenmek için bir takım bileşenlere ihtiyaç duymazlar.

2. Diğer virüsler. Nukerlar  sisteme diğer solucan, truva atı, arka kapı ve virüs gibi parazitlerin yardımı ile de sızarlar. Hedef sistemin kullanıcısının haberi olmadan sızıp sistemi etkilerler.

Nukerların en “ünlü” örnekleri:

Nukerlar aynı fonksiyonelliğe sahip olan nadir siber tehditlerdendir. Aşağıdaki örnekler nukerların tipik davranış örnekleridir.

The Click nuker,  internet bağlantısına sahip belirli bir bilgisayara Hizmet Engelleme Saldırısı (DoS) gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bu tarz saldırılar genelde sistemde aniden ortaya çıkan yeniden başlatma sorununa yol açar. Sonuç olarak kaydetmediği tüm verileri kaybedebilir.

WinNuker ise Windows güvenlik açıklarını kullanarak hackerların seçtiği sistemleri etkiler. Sinsice gerekli dosyaları yaratabilir, kayıt defterlerini değiştirebilir ve sistemin her açılışında tehlikenin tekrarlamasına yol açabilir. Bir kere çalıştırıldıktan sonra, WinNuker veri yükünü boşaltır ve sistem çökmelerine yol açar.

BadLuck, diğer bilinen adıyla Belnow, oldukta tehlikeli uzaktan kontrol edilebilen bir nukerdır. Kritik sistem dosyalarını silebilr. Badluck, Windows kayıt deftterlerini silip Geçici hafızayı sıfırlayabilir. Saldırgan Nukerın sinir bozucu mesajlar göstermesine veya daha farklı kötücül aktivitelerde bulunmasına yolaçabilir.

Anti-casus yazılımı yardımı ile nukerın sistemden silinmesi:

Nukerlar aynı diğer, truva atı, sahte anti-casus ayzılımı, fidye yazılımı ve virüsler gibi çalışırlar. O yüzden, bir çok bileşenlerini elle silmek çok zordur çünkü sistemin içine derinlemesine sızarlar ve varlıklarını farklı isimlerle maskelerler. Bir çok nuker sadece iyi bir anti-casus yazılımı yardımı vasıtası ile tespit edilebilir. Bu durumda : FortectIntego,SpyHunter 5Combo Cleaner programlarından birini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Gelişmiş casus yazılımı olarakd eğerlendirilirler ve bir çok ileri özellikleri mevcuttur, örneğin derinlemesine sistem temizliği ve çok gelişmiş virüs imza veritabanı gibi.

Sisteminizden bir nukerı bu prorgamların yardımı ile kaldıramıyorsanız, bilmelisiniz ki anti-casus yazılımınızın veritabanına henüz girmemiş gelişmiş bir virüs ile karşı karşıyasınız. Bu durumda, Bize Sorun  sayfasından sorularınızı  2-spyware güvenlik uzmanlarına iletebilirsiniz.

Veritabanına en son eklenen virüsler

Bilgi güncellendi: 2016-12-21

Diğer dillerde oku

Dosyalar