Facebook Message virüsünü kaldır (Kaldırma Talimatları) - Eki 2017 güncellemesi

Facebook Message Virüsünü Kaldırma Rehberi

Facebook Message virüsü nedir

Facebook Messenger virüsü kurbanın arkadaşlarına otomatik mesajlar gönderir

Facebook Message virüsü örnekleri

Facebook Message virüsü kurbanın Facebook hesabına bulaşıp, arkadaş listsindeki herkese virüslü spam linkler gönderen bir virüstür. Spam mesajlar video gibi gözüken kısaltılmış linkler gönderirler. Bir kere tıklandıktan sonra zararlı linkler virüslü tarayıcı uzantısıveya sahte Flash Player Güncellemesi içeren oltalama sayfalarına yönlendirirler. Bir kere sisteme kurulduktan sonra, kullanıcının hesabına sızar ve daha da fazla smap mesajı göndererek yayılmaya devam eder.

Zararlı virüs adeta bir Truva atı gibi çalışır ve Facebook virüsü adı verilen geniş bir aileye aittir. Virüs 2013 yılından beri birkaç kere aktif hale gelmiştir. En son versiyon 2017 Ağustos ayında ortaya çıkmıştır – suçlular kötücül linkleri “[kullanıcının adı] Video :o” şeklinde yayıp kurbanları kaldırmakta.

Virüsün amacı kurbanın Facebook hesabını ele geçirmektir. Bunu yapmak içinde insanlara konuşma penceresi ile saldırır : Herhangi bir arkadaştan gelen bir mesaj gibi ortaya çıkar ve zararlı sayfanın linkini paylaşır.

Linke tıklayacak olursanız büyük ihtimalle sahte Youtube sitesi veya bir benzerine yönlendirilip site içeriğini görmek için bir takım tarayıcı eklentisi yüklemeniz gerektiği söylenmekte. Kurban buna inanırsa, Bilgisayar virüs tarafından ele geçirilmekte ve daha ileri gitmek için virüs yazılımlarını bloke etmekte.

Dahası, kurbanın listesindeki arkadaşlarına Facebook mesajlaşma penceresinden mesak göndermeye başlıyor. Lütfen gelen kutunuzdaki tüm şüpheli mesajları görmezden gelin. Dahası, gönderene böyle bir mesaj gönderip göndermediğini sorun.

2016 yılında, Fransız bilgisayar kullanıcı Facebook Messenger üzerinden “Eko” adı verilen bir Truva adı saldırısına uğradı bu truva atı kişi hakkında tanımlanabilir bilgileri toplayabiliyordu. Aynı yıl ingilizce konuşan bilgisayar kullanıcılar da messenger virüsünden spamlı video virüsü mesajları almaya başladılar. İki çeşit mesaj vardı : “You are in this video? ” ve “This is your video? .”

Geçen sene bir Locky fidye yazılımı da Messenger yardımı ile yayılmıştı Suçlular SVG formatında resimli bir mesaj yollyuor. Kurbanlar bu fotorğafa tıkladıktan sonra yönlendirildikleri site sahte bir Chrome uzantısı kurmalarını istemekte. Bu virüsün sisteme sızmadı diğer dosya şifreleme virüslerinin de sisteme girmesine zemin hazırlamakta.

Facebook Message virüsünün yaptığı diğer bir şey ise kurbanın Facebook hesabından sürekli yayılmaya devam etmesi. Dolandırıcıların neden böyle virüsler yarattığını sorabilirsiniz. Bu virüsün kullanıcıların, kullanıcı adı, bankacılık bilgisi, şifreleri gibi bilgileri çalmak için kişisel bilglerini kaydettiği ortaya çıktı.

Facebook Messenger viruüsü 2017 yılında önceki varyantların görevine kaldığı yerden devam etmekte idi. Kurbanlar listelerindeki arkadaşlardan sahte bir YouTube linki almakta. Kullanıcı bir kere linke tıkladıktan sonra, kullanıcı aynı Facebook benzeri başka bir sayfaya yönlendirilmekte. Burada kullanıcıların kişisel bilgilerini girmeleri istenmekte. Sonuç olarak kullanıcıların Facebook hesapları ele geçirilmekte ve kurbanın tüm listesine virüs yayılmaya devam etmekte.

Fakat, zararlı linke tıkladıysanız Facebook Message virüsü hesabınızın şifresini vakit kaybetmeden değiştirir. Şifrenizi geri alamazsanız, Destek Merkezi üzerinden Facebook yetkilileri ile konuşmalısınız. Dahası, diğer hesaplarınızdaki şifreleri de değiştirmelisiniz.

Facebook Message kaldırma işlemi için FortectIntego kullanmanızı tavsiye etmekteiz. Bu anti kötücül yazılım sistemdeki tüm zararlı bileşenleri bulup kaldırabilmekte.

Güncelleme 25 Ağustos, 2017. Yeni bir kötücül virüs dalgası tespit edildi. Bu sefer, dolandırıcılar linkleri bit.ly linki ile kısaltmakta sonuna “[ kullanıcının adı] Video” ile bir eklemekte. Bir kere tıklandıktan sonra link kurbanı Google Doc sayfasına yönlendirmekte ve orada Facebook sayfasından alınmış bir virüs bulunmakta.

Bu resim bir film gibi gözükmekte ve kullanıcı izlemek için oynat butonuna basma eğiliminde olmakta. Ne yazıkki tıklandığı andan itibaren virüs kullanıcıları virüslü sayfalara yönlendirmekte tarayıcı bilgilerini, lokasyonunu ve diğer bilgilerini çalmakta.

Kurbanın işletim sistemine göre başka bir yönlendirme daha olabilmekte. Kaspersky Firefox kullanıcılarının Flash Player güncellemesi sayfasına yönlendirilirken Chome kullanıcılarının kötücül bir uzantı yüklemesi istenmekte. Mac işletim sisteminde Safari kullanan kullanıcılar ise “the latest version of Media Player” uyarısı almakta.

Bu kötücül yazılımı kurduktan sonra, kullanıcının hesabı ele geçirilip kurbanın tüm arkadaşlarına virüs otomatik olarak yollanmakta. Fakat hala virüsün nasıl yayıldığı bilinmemekte saldırganlar tuş kaydedici programlar kullanabilmekte veya kubanın giriş bilgilerini çalmak için bazı casus yazılımlar kullanabilmekte.

Facebook Message virüsü örnekleriFacebook Message virüsü kullanıcı virüslü link veya fotoğrafları açmaya kandırıp hesaplarını veya kişisel bilgilerini çalar.

Virüsün kurbanların, virüsün yayılmasını hızlandırmakta

Virüs kişiler arası mesajlaşma yolu ile hızlıca yayılabilmekte. Tipik olarak, “shocking picture” veya “exciting video” başlıkları ile yayılmakta. Bu sosyal ağın bir çok kullanıcısı bu yöntemle kandırılmaktadır çünkü virüs aynı gerçek gibi gözükmekte.

Kullanıcı virüslü linke tıkladıktan sorna, virüsü sisteme girer. Dahası aynı mesaj kullanıcının arkadaş listesini kullanarak daha da yayılmakta. Bu yüzden bi durdurması neredeyse imkansız olan bir zincirleme reaksiyona dönüşmekte.

Bilgisayarınızı ve Facebook hesabınızı korumanın tek yolunun arkadaş veya aile bireylerinden gelen şüpheli linklere ne olursa olsun tıklamamak. İçeriğin zararlı veya kötücül olduğundan şüpheleniyorsaız, arkadaşınıza bu dosyayı açıp açmanın güveli olup olmadığını sorun.

Siber suçluların da kurbanlarına cevap verme eğiliminde olduğunu unutmayın. Fakat kişiyi tanıyorsanız kiminle konuşuğunuzu ayırt edebilirsiniz. Akti taktirde, yıllardır konuşmadığınız birisinin size birden resim yollayıp yollamayacağını sormalısınız. Genelde bu sorunun cevabı hayırdır.

Cihazdan Facebook Message virüsünü kaldırmak

Her ne kadar Facebook virüsü spam gibi gözükse de, bilgisayarınızın durumunu kontrol etmelisiniz. Bilgisayarı anti- kötücül yazılım programı taramalı ve şüpheli bir linke tıklamanız sonucu sisteminize istenmeyen bir şey bulaşmışsa temizlemelisiniz.

Facebook Message virüsünü kaldırmak için, bilgisayarınızı şu programlardan birisi ile taramanızı tavsiye etmekteyiz. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner veya Malwarebytes. Diğer güvenlik yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Yine de ne olursa olsun, söz konusu programı güncellemeyi unutmamalısınız.

Facebook Messenger virüsünün kaldırılmasındaki diğer bir önemli adım ise Facebook şifrenizi değiştirmenizdir. hackerlar hesabınızı elegeçirmiştse eposta, bankacılık hesap bilgileri ve diğer hesaplarınızı da ele geçirmiş olabilirler bu yüzden de güçlü bir şifre kullanmalısınız. Güçlü bir şifre için şunları aklınızda tutmalısınız:

  • en az 12 karakter uzunluğunda olmalı;
  • içinde numaralar olmalı;
  • küçük ve büyük harfler içermeli;
  • semboller içermeli (izin veriliyorsa);
  • isim, soy isim ve diğer kişisel bilgilerinizi içermemeli;
  • sözlükteki bir kelime olmamalı.
Teklif
Şİmdi yapın!
İndir
Fortect Mutluluk
Garanti
İndir
Intego Mutluluk
Garanti
Microsoft Windows ile uyumludur. macOS ile uyumludur.
Başarılı olunamadığında ne yapmalı?
  Fortect Intego kullanarak virüslerin verdiği hasarı telafi etmeyi başramadıysanız, submit a question adresinden destek ekibimizle iletişime geçin ve paylaşabildiğiniz kadar çok detay paylaşın.
Fortect Intego ücretsiz bir deneme sürümüne sahiptir. Fortect Intego tam sürümünü satıl alan kullanıcılar daha detaylı taramalar yapabilir. Ücretsiz sürüm virüsleri belirlemek için tarama yaoar ve bu virüsleri nasıl sileceğinize dair rehber sunar. Tam sürüm bu dosyaları otomatik olarak kaldırır.
Diğer yazılım
Farklı programların farklı amaçları vardır. Eğer zarar gören dosyanızı Fortect kullanarak tamir edemezseniz SpyHunter 5 programını deneyebilirsiniz.
Diğer yazılım
Farklı programların farklı amaçları vardır. Eğer zarar gören dosyanızı Intego kullanarak tamir edemezseniz Combo Cleaner programını deneyebilirsiniz.

Önerdiklerimiz

Devletin sizi takip etmesine izin vermeyin

Devletler kişilerin tüm bilgilerini öğrenmek ve vatandaşları gizlice takip edebilmek için türlü çareler arar. Bunu mutlaka dikkate almalı ve gizli bilgileri toplayan araçlar hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Devletin sizi takip etmesinin önüne geçebilmek için internette tamamen gizli bir şekilde dolaşmalısınız.

Bilgisayarda internete bağlandığınızda farklı bir lokasyon seçerek güvenli bir şekilde konum gizlenebiliyor. Private Internet Access VPN programını kullanarak bu casus yazılımlardan tamamen kurtulabilir ve rahat bir internet deneyimi yaşarsınız.

Bu şekilde devletin sizden alabileceği bilgileri belirleme şansına sahip olursunuz ve bazı bilgiler sadece size kalır. Her ne kadar yasal olmayan bir şey yapmasanız ya da seçtiğiniz siteler ve programların hepsi yasal olsa da VPN servisi kullanarak güvenlik seviyenizi kendiniz belirleyebilirsiniz. 

Herhangi bir siber saldırıya karşı dosyalarınızı yedekleyin

Zararlı yazılımlardan kaynaklanan yazılımsal sorunlar ya da dosya şifreleme virüslerinin yol açtığı problemler bilgisayarlarda kalıcı sorunlara yol açabilir. Eğer dosyalarınızı bu sorunları yaşamadan önce yedeklerseniz bu sorunları kolaylıkla aşabilirsiniz.

Bilgisayarda oluşan her önemli değişimden sonra cihazı tekrar yedeklemek hayati bir önem taşıyabilir. Bu sayede bilgisayarınızda meydana gelebilecek türlü sorunlar karşısında aldığınız son yedek dosyaları kolaylıkla yükleyebilir ve kayıpsız bir şekilde önünüze çıkan problemi çözebilirsiniz.

Eğer dosyalarınızın son sürümler her zaman yedeklenmiş olursa yeni bir sorun karşısında hayal kırıklığı, çöküntü ya da büyük bir maddi kayıp yaşamazsınız. Bu sayede zararlı yazılımlar bir anda ortaya çıktığında hazırlıksız yakalanmamış olursunuz. Sistem yedekleme işlemleri için Data Recovery Pro programını kullanabilirsiniz.

Yazar hakkında
Lucia Danes
Lucia Danes - Virüs araştırmacısı

Eğer bu ücretisz kaldırmal yöntemi size yardımcı oldusysa lütfen bu servici sürdürebilmemiz için bize bağış yapın. En ufak miktarda bile minnettat olacağız.

Lucia Danes ile iletişme geç
Esolutions Şirketi hakkında

DİĞER DİLLERDE KALDIRMA KILAVUZLARI