Kötücül yazılım nasıl silinir
Kötücül yazılım, zararlı programları geniş bir çerçevede tanımlayan soyut bir terimdir. Truva atları, solucanlar, korsanlık amaçlı programlar, fidye yazılımları, bilgisayarı tehdit eden her türlü progam hata Potansiyel İstenmeyen Programlar bile dahildir bu gruba. Kötücül yazılımlar genelde sistemlere kullanıcının bilgisi ve onayı olmadan güvenlik açıklarını kullanarak eklenir. Sadece güncellenmiş anti-kötücül yazılım programları sızmayı engelleyebilir. Güvenlik uzmanları, kullanıcıları bilgisayarlarını korumak ve kötücül saldırılardan kaçınmak için saygın bir uygulama yüklemeleri konusunda teşvik etmekte.
Kötücül yazılımlar genel olarak bilgisayarda istenmeyen aktivitelerde bulnmak ve sahibine gelir sağlamak için kullanılır. Sitelere giriş bilgileri, bankacılık verileri gibi kişisel bilgileri çalmak için tasarlanırlar veya bilgisayardaki kişisel dosyaları şifreleyip kullanıcıdan şifre anahtarı karşılığı fidye talep edebilirler. Fakat kötücül yazılımların bazı türleri de(reklam yazılımları, tarayıcı korsanları ve benzerleri) sadece promosyonlu içerik göstermek tıklama başına tasarımcılarına para kazandırmak için dizayn edilirler. Hemen hemen tüm kötücül yazılımlar güvenlik yazılımlarını bloke edebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca, kendi kendilerini güncelleyebilirler, ek kötücül yazılım indirebilir veya sistem tehlikeye atacak güvenlik açıklarına sebebiyet verebilirler.
Kötücül yazılımın evrimi
Kötücül yazılımların ilk örneği 1986 yılında pakistanlı iki kardeşin piyasaya sürdüğü “Brain” adlı programdır. IBM ile uyumlu ilk virüs olarak geçer. Disk sürücüsü ile bilgisayarlara bulaşmakta ve etkilediği sistemlerde sinir bozucu mesajlar göstermekte idi.
Bir sonraki tehdit 1992 yılında baş gösterdi. “Michelangelo” olarak adlandırıldı ve günümüz virüslerine çok daha fazla benzemekte idi. Farklı raporlara göre yaklaşık 20 bin kullanıcı bu virüs sebebi ile veri kaybı yaşamıştı.
2000'li yılların başlaması ile, güvenlik uzmanları kötücül yazılımlarda ciddi bir artış farketti. Truva atları, solucanlar gibi modern virüsler etrafta yayılmaya başladı. Etkilenen bilgisayarlar botnet ağlarına bağlanmakta ve korsanlara büyük bir gelir sağlamaktaydı.
Son zamanlarda, kötücül yazılım yazarları giderek daha ciddi işler çıkarıp daha da tehlikeli virüsler çıkarmaktalar. Raposlara göre 2005 yılından beri kötücül yazılım sayısı 1 milyondan 96 milyona çıkmış. Oldukça etkileyici, değil mi?
Kötücül yazılımların bilgisayarlara girme yöntemleri
Kötücül yazılımlar çok farklı teknikler kullanarak yayılmaktalar. En genel birkaç tanesi :
- Yasa dışı ve virüslü web siteleri. İllegal websiteleri her zaman kötücül yazılımların ana dağılmasındaki ana kaynak olmuşlardır. Bu sitelerin büyük çoğunluğu pornografik içeriğe sahip siteler fakat oyun, torrent veya yasal olmayan web sitelerinden de kötü niyetli kişilerin eklediği scriptlerle bulaşabilir.
- Virüslü e posta ve eklentiler: Tipik olarak, bu kötücül program yayma yöntemi botnetlere ve onların kullanıcılara gönderdiği yanıltıcı e postalara dayanmaktadır. Bu sahte e postalar kullanıcları içindeki yürütülebilir dosyaları açmak için e postaları açmaya kandırmaya çalışırlar. Son zamanlarda, hackerlar gönderdikleri sahte e postaları daha da arttırmış durumdalar çünkü kullanıcılar dosyaları açmadan önce pek kontrol etmemekte.
- Zararlı reklamlar. Kötücül yazılımlar, kötücül reklamlar ve linkler aracılığı ile de yayılabilir, aslında son zamanlarda aktif olarak böyle yayılmaktalar. Bu linkler ve reklamlar kendilerini yazılım güncellemesi, fiyat indirim bildirimleri veya anketler şeklinde gizleyebilirler. Kurban bu link veya reklamlara tıklar tıklamaz kötücül yazılım sisteme girer ve istenmeyen aktivitelerine derhal başlar.
- Diğer kötücül yazılımlar. Farklı çeşitli kötücül yazılımlar bilgisyara ekstra içerik eklenmesine de sebebiye verebilir. Bilgisayarınız olur da, fidye yazılımı, sahte anti-casus yazılımları etkilenirse sisteminizde farklı kötücül yazılımlar, virüsler, reklam içerikli kötücül yazılımlar, tarayıcı korsanlarını izniniz olmadan yüklenmiş bulabilirsiniz.
Kötücül yazılımların saldırılarının belirtileri
Bilgisayarınızın kötücül yazılımlardan etkilendiğinin en genel örneği karşılaşmaya başlayacağınız sahte güvenlik uyarıları ve masa üstünüzde göreceğiniz yanıltıcı uyarı mesajları. Böyle bir durumda, şu kötücül yazılımlardan birisi bilgisayarınıza bulaşmış olabilir:
İlk grupta yer alan virüsler kullanıcıları saygın bir güvenlik aracı olduğuna ve virüslerle savaştığına inandırmaya çalışır. Oysa gerçekte, tüm bu sahte uyarılar kullanıcları sahte anti- casus yazılımı almaya ikna etmeye yöneliktir. İkinci gruptaki kötücül yazılımlar, kullanıcının internetteki illegal aktiviteleri için ceza ödemesi gerektiğine ikna etmeye çalışır. Buna ek olarak, fidye yazılımları dosyalarını şifreleyip bunlara ulaşabilmenizi sağlayabilecek anahtar için fidye ödemenizi de talep edebilir.
Siz de tarayıcınızdaki yönlendirmelerden veya çok sayıda patlayan reklamlarla uğraşıyorsanız,o zaman şu kötücül yazılımlara maruz kalmış olabilirsiniz:
Bu kötücül yazılımlar tıklama başına para kazanmaktalar, bu yüzden de ana amaçları sizleri tarayıcınızda beliren reklamlara tıklatmak. Bu reklamlara tıkladıktan sonra, kullanıcı sponsor siteye yönlendirilir. Bu programların geneli aslında direkt oalrak zararlı değiller fakat kullanıcıların internet deneyimlerini sıksık istenmeyen ve zararlı içeriklerle durdurmaktala.
Sistem yavaşlamaları, stabilit problemleri, performans problemleri ve engellenmiş güvenlik uygulamaları da bu kötücül yazılım sisteme sızmasından sonra gözükebilir. Ne yazık ki, bu belirtiler ne çeşit kötücül yazılımın sisteminizde olduğnu anlamınız için yeterli değildir:
Bu kötücül tehditlerin her biri çok ciddi anlamda bilgisayar kaynağı tüketmekte. Buna ek olarak, bu programlar kolaylıkla güvenlik yazılımlarını bloke ederek kendilerinin kaldırılmasını engelleyebilir. Bu belirtileri görmezden gelmenin, kimlik hırsızlığı veya bankacılık bilgilerinizin çalınmasına yol açabileceğini unutmayın. Son olarak, kötücül yazılımları sisteminizde tutmak gelecekte bilgisayarınıza başka tehditlerin girmesine de sebebiye verebilir.
Kötücül yazılım örnekleri
PC Optimizer Pro. Bu program da “sahte PC optimizasyon araçları” kategorisine eklenebilir, çünkü sisteminizin performansını arttırdığını iddaa etmekte fakat gerçekte bununla hiçbir alakası olmamakta. Tüm aktivitesi size gösterdiği gereksiz sistem taramaları sonucu çıkanuydurma kayıt girdileri, kötü dosyalar ve diğer sistem performansını yavaşlatan diğer bileşenler göstermek. Kullanıcıları bu “zararlı” virüsün kaldırılması konusunda ikna ettikten sonra kendi satın alma sayfasına yönlendirir. Elbete, asla bu dosyanın ücretli versiyonunu almamalısınız çünkü sisteminizde hiçbir gelişme göremeyeceksiniz
COM surrogate virüsü. Bu çok tehlikeli kötücül yazılım türü “Truva Atı” kategorisine girmektedir. Sistemin içine bir kere sızdıktan sonra kolaylıkla sistem ayarlarını değiştirebilir, bilgisayar üzerindeki aktivitelerinizi kaydedebilir, ve önemli verilerinizi çalabilir. Ayrıca bilginiz dahi olmadan sisteminize diğer tehditleri de alabilir. Virüs aktif olarak sahte Flash ve FLV Oynatıcı güncellemeleri ile yayılmakta, bu yüzden Com surrogate kötücül yazılımından etkilenmiş binlerce bilgisayar olduğu tahmin edilmekte.
DNS Unblocker. Her ne kadar reklam tipi kötücül yazılımların bir çoğundan sakınması zor olsa da, DNS Unblocker kesinle kaçınılması gereken bir yazılımdır. İlk önce, çok fazla sayıda patlayan reklam ve benzeri reklam içeri göstermeye başlayabilir. Sonra, bu reklamları sizi kötücül yazılım içeren sitelere yönlendirmek için kullanabilir. Son olarak ise internetteki tarayıcı aktiviteleriniz hakkında bilgi toplayıp bunu üçüncü partilerle paylaşabilir.
Kötücül yazılım kaldırma seçenekleri
Bu kötücül yazılımları kaldırmanın en güvenilir yolu bir anti-kötücül yazılım aracı kullanmaktır. Sadece otomatik kaldırma seçeneği bütün kötücül yazılımları ve bileşenlerini tek tek tanımlayıp kaldırmanızı sağlayabilir. Bunlara ek olarak, güvenlik yazılımınızı bloke eden daha ciddi bir kötücül yazılımla da karşılaşabilirsiniz. Olur da tavsiye ettiğimiz güvenlik aracı bilgisayarınızı düzeltme konusunda başarısız olursa, şu alternatif metodu denemelisiniz:
- Anti-casus yazılımın kurulumunu tekrarlayın. Sonra yürütme dosyasını yeniden adlandırıp öyle çalıştırın;
- Bilgisayarı Güvenli Mod'da başlatın ve anti-kötücül yazılımı tekrar yükleyin;
- Alternatif bir anti-kötücül yazılım programı kurun;
- SpyHunter Casus yazılımı Destek özelliğini kullanın;
- “Bize Sorun” sekmesi aracılığı ile 2spyware müşteri hizmetleri ile irtibata geçin.
Veritabanına eklenmiş en güncel kötücül yazılımlar
Idp.alexa.51 parazitini kaldırın
Microsoft Edge virüsünden kurtulun
WebHelper virüsünü silme
Bilgi güncellendi: 2016-11-16