Endişe verici istatistikler: fidye virüsü taşıyan en zararlı epostalar

Bu yılın spam aktivitesindeki artışın 2010 yılındaki harakete çoktan erişip ve hatta geçtiğinen bahsetmiştik. Posta kutularınızda her gün onlarca yeni spam eposta görmekten artık şaşırmıyorsunuz. Daha tecrübeli kullanıcılar onları önemsememeyi öğrendiyse de yeni ve daha az bilgi sahibi kullanıcılar hala bu üçkağıtçıların tuzağına düşme tehditi ile karşı karşıya. Dahası, spam ile dikkatsiz bir karşılaşma bile bilgisayarınızı etkileyecek ciddi virüs temasına yol açabilir. Bu noktada, fidye yazılımları en çok korkulması gereken siber teditlerdir. Bu programar çok zararlıdır: sisteminize bir kere sızdıktan sonra, hard disk ve harici disklerinizde olan bütün dosyaları şifrelerler. Sonra da kurbandan dosyalarını geri alması karşılığında fidye talep ederler.

Locky virüsü , yaratıcılarının yamak için eposta yolunu tercih ettiği ilk zararlı fidye yazılımıdır. Her ne kadar bu teknik daha önce belli bir raddeye kadar kullanılmış olsa da, Locky bunu hiç daha önce görülmemiş ölçekte kullanmayı başardı. Lock virüsünün bir sürü takipçisi misal Zepto ve ODİN fidye yazılımı da kurbanların bilgisayarlarına sızabilmek için tam olarak aynı taktiği kullandılar. Daha kesin sayılar vermek için , Proofpoint’in en son 2016 yılının 3. çeyreğinde yayınladığı “Tehlike Özeti”nden bahsetmeliyiz ki bahsettiğine göre gönderilen epostaların 96,8%i kötücül eklentiler içermekte imiş. Proofpint ayrıca henüz çok yayılmamış fakat çok aktif olan CryptFile2, MarsJoke ve Cerber gibi fidye virüslerinden de bahsetmekte. Genel olarak, fidye yazılımlarının yayılma hızı 2015 yılına göre 10 kat artmış bulunmakta. Bu sayılar çok korkunç ve bir o kadar da endişe verici ayrıca bize göseriyor ki sanal hırsızların eposta kampanyaları son hız devam etmekte ve internet kullnaıcılarının büyük bölümü bu konudan habersiz veya görmezden geliyor. Ne yazık ki, bu tarz davranışlar sadece bu kötücül yazılımların daha da yayılmasına hizmet etmekte.

Tüm bu korkunç istatistikler göz önüne alındığında, bu fidye yazılımından kaçınmanın mümkün olup olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, kötücül yazılım geliştiricileri kullanıcıları bu epostaları indirip kurmaya ikna etmek konusunda çok yaratıcı olabiliyorlar. Gerçek gibi duran faturalar, trafik cezaları, satın alma onaylamaları ve hatta resmi dairelerden gelmiş uyarılar kullanmaktalar. Kimden geldiğine emin olsanız bile, mümkünse gönderenle iletişime geçip doğruluğunu onaylamanız gerektiğini tavsiye etmeketeyiz. Ayrıca, oladı bir acil durumda kullanılabilmek adına harici bir cihazdan saklanan veri yedeğinizin olmasını da şiddetle tavsiye etmekteyiz.

Yazar hakkında
Alice Woods
Alice Woods

Kullanıcılara virüs engelleme yollarını öğretmeye bayılır...

Alice Woods ile iletişme geç
Esolutions Şirketi hakkında

Diğer dillerde oku