Şükran gününde bedava ulaşım? Fidye yazılımı San Francisco'nun toplu taşıma sistemini hackledi
Siber dünyada fidye yazılımları popüler konu olmaya devam ederken, yavaş yavaş gerçek dünyaya da adım atıyor. Geçen hafta sonu, San Fransisco raylı taşımacılık sistemini(MUNI) kullanan yolcular fidye virüsü saldırısının öncü etkilerini hissettiler. Mamba fidye yazılımı'nın sistemlerini hacklemesi yüzünden herkes ücretsiz kullandı sistemi. Her ne kadar bu olay sonucu çok ciddi bir kayıp olmasa da sanal virüslerin gerçek dünyaya etkileri endişe verici bir konu olmaya başladı.
San Francisco sakinleri şehir tren hatlarına Kara Cuma günü ücretsiz binme fırsatını yakalayarak oldukça şaşırdılar. Tüm bilet makinaları “hizmet dışı” ve “ücretsiz ulaşım” uyarılarını gösterirken, tüm 2 000 linkli sistemler kapatılmıştı ve şu uyarıyı gösteriyordu: “Hacklendiniz,TÜM veriler şifrelendi. Şifre anahtarı için([email protected])ID:681 ile iletişime geçiniz, Enter.“ Üçkağıtçılar şifre anahtarı için 100 BTC talep ettiler (yaklaşık 73 000 USD), MUNI'nin bu parayı ödeyip ödemediğne dair bir bulgu mevcut değil. Uzmanların tahminine göre, HDDCryptor adlı virüs kullanılmış. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi HDDcryptor aslında Mamba adlı çok daha büyük bir fidye yazılımının küçük bir parçası. İzler takip edildiğinde Kaliforniyalı fidye yazılım grubu Andy Saolis diye topluluğa ulaşıldı. Henüz bu sızıntının hackerlar tarafından mı yoksa bilişim güvenlik uzmanları tarafından mı yapıldığı kesinlik kazanmış değil.
Bu seferlik gündelik hayatta insanlar hackerlerın haraketlerinden faydalanmış olabilirler fakat bu haraket sonucu bir çok endişe ve yeni sorular ortaya çıktı. Üçkağıtçılar bu kadar hayati sistemlere erişebilme imkanına sahipse, şehirdeki, bölgedeki hatta eyaletteki elektrik hatlarını kesseler neler olabilirdi? Bilgisayar sistemleri sadece bankacılık işlemlerini, halka açık hizmetleri ve eğlenci hizmetlerini yönetmekle kalmıyor aynı zamanda hastanaler ulaşım araçları gibi hizmetleri de kontrol ettiğinden hackerlar için yeni fırsatlar doğmakta. Siber saldırıların şiddeti tamamiyle saldırganların vicdanına kalmış durumda. Bazı fidye yazılımları yüzlerce randevu ve tıbbi raporları yok edebilecek saldırılarda geri kalmazken, kimizi manifestolarını farklı şekilde uyguluyor. Gerçek ve sanal dünyayı giderek daha etkisi altına almaya başlayan bu tarz siber hack aktiviteleri göz ardı edilmemeli.