Uzmanlar Black Friday dönemi virüs aktivitelerinde beklenen artış için uyarıyor

25 Kasım alışveriş severlerin coşku ile bekledikleri bir gün. Kimisi dükkanları talan etmek için beklerken, diğerleri evlerinde oturup kara cumanın en cazip fırsatlarını yakalamayı beklemekte. Ne yazık ki, ikinci bahsettiğimiz grup için, bu alışveriş çılgınlığı beklediklerinden çok daha farklı bir şekilde sonuçlanabilir örneğin Locky. Kötücül yazılım yaratıcıları en bulaşıcı ve kötü programlarını muhtelemen en çok alışveriş trafiğinin döndüğü önümüzdeki iki ay için stoklamaktalar. Mümkün olabilecek en fazla zararlı içeriği etrafa yaymakla uğraşmaktalar. Bu yüzden, yılın bu dönemi kötücül yazılım kurbanı olma olasılığı artmakta.

İstatistiklere göre, geçen sene, 2014 yılında kaydedilmiş saldırılarla kıyaslandığında, kötücül yazılım saldırıları ikiye katlanmış durumda. Bu sene daha da büyük bir artış beklenmekte. Uzmanlar, online üçkağıtçıların ve korsanların bu durumlarda kullandıkları üç ana yöntemden bahsetmekte:

  • Yanıltıcı reklam. Tatil dönemlerindeki büyük indirim dönemlerinde, şirketler online reklamcılığa daha fazla yatırım yapmakta normal olarak da farklı teklif ve reklamları daha sık görmeye başlarsınız. Kötücül yazılım yaratıcıları da bu artışı gerçek reklamların yanında virüslü reklamları da kullanmak için fırsat olarak kullanmakta, bu şekilde , mylucky123.com or web-start.org virüsü gibi virüslerin yayılması da artmakta. Genellikle, sahte reklamlardan çok az şüpheleniriz çünkü gerçeklerinden ayırması pek zordur.
  • Spam eposta. Aslında en güzel kara cuma tekliflerini direk posta kutunuzda görmek ve bir tık ile incelemek, mümkünse bir süredir istediğiniz bazı şeyleri almak hoş olmaz mıydı? Tabiki çok pratik olurdu, fakat ya bu teklifler satıcılardan gelmiyor, daha ziyade bilinmeyen göndericilerden geliyorsa? — muhtemelen masum insanları Thor fidye yazılımı veya benzerler tehditlerin kurbanı yapmaya çalışan sahtekarların kurbanısınız. Dikkatli olun! Bazı zeki üçkağıtçılar gerçek şirketler gibi davranabilir ve sizi kendi ürünlerini almaya ikna etmeye çalışabilir..
  • Web sitelerindeki zararlı linkler. Bu da da hackerlara, internette aradığı ürünlere bakarken virüs bulaştırmak için yeni bir fırsat vermekte. Bu linkler güvenilir websitelerinde olabilir veya kötücül yazılımların yanında gelebilir.

Bu tarz enfeksiyonların veri kaybı veya sızıntısına, sistem performasıyla ilgili sorunlara hatta sistemin tamamen çökmesine sebep olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız. Bu yüzden, eski bir deyiş olan en iyiyi umut et ama en kötüye hazırlıklı ol düsturunu uygulamakta fayda var. Eposta kutunuzdaki istenmeyen posta klasöründen ne kadar güzel teklifler olursa olsun uzak durun. Aynısı reklamlar içinde geçerli — olası sonuçları ciddi ciddi değerlendirmeden internette gördüğünüz her şeye güvenmeyin. Durmayın, çıldırana kadar alışveriş yapın, ama açıkgözlü olmayı unutmayın.

Yazar hakkında
Lucia Danes
Lucia Danes - Virüs araştırmacısı

Lucia Danes ile iletişme geç
Esolutions Şirketi hakkında

Diğer dillerde oku