Casus yazılım nedir ve nasıl temizlenir
Casus yazılım bilgisayarlara sızıp gizlice illegeal aktivitelerde bulunması için tasarlanmış kötücül programlardır. Genelde, bu tehditlerin fonskiyonelliği yaratıcılarının niyetleri ile direkt ilgilidir: bu siber tehditlerin kısmı kullanıcısı için kişisel bilgi toplamak için kullanılabilir(kullanıcı adları, şifreler ve kişisel tanımlayıcı veriler gibi) sonra da bu bilgileri programın yaratıcılarına arka plandan gizlice paylaşırlar, kimisi de kurbanlarının internet alışkanlıklarını takip edebilir. İnsanları takip etmek ve en sık ziyaret ettiği sayfaları tek tek kaydetmek için tasarlanmışlrdır. Bu bilgiler ise pazarlama, reklam ve diğer aktiviteler için kullanılabilir yani casus yazılımlar daha fazla spam ile karşılaşmanıza sebep olabilir.
Bu programların bazıları her ne kadar kişisel tanımlanamayan bilgiler toplasalar da,siber tehdit olarak değerlendirilmemelidir. Sadece adınızı, kişi listenizi veya kullanıcı adınızle herhangi bir bilgiyi almadıklarına emin olun, böylece mahremiyetinize zarar veremezler. Aslında bir çok yasal reklam uygulaması da bu kategoriye eklenmelidir. Her ne kadar yasal reklam-destekli programlar kullanıcının bilgisayarını takip etme yeteneğine sahip olsalarda, kullanıcının gizlilik haklarını çiğnememeliler.
Bilgisayarları etkilemek için casus yazılımlar tarafından kullanılan yöntemler
Casus yazılım parazitleri sistemleri kullanıcıların iznine ihtiyaç duymadan sızabilirler. Bu parazitler bilgisayarları şu tekniklerle etkileyebilirler:
1. Yanıltıcı pazarlama. Piyasadaki casus yazılım geliştiricilerinin büyük çoğunluğu kullanıcıları kendi programlarını faydalı araçlar gibi tanıtarak kandırmakta, örneğin çok faydalı bir internet arama motoru, hızlı indirme yardımcıları, veya güvenilir internet hızlandırıcıları gibi. Kullanıcılar da bu programları indirip kullanmaya başlıyor. Fakat, pratikte hepsi gereksiz ve faydasız çıkmakta. Her ne kadar bu programların büyük çoğunluğu elle kaldırılabilseler de, kötücül bileşenleri sistemde kalıp aktif olarak çalışmaya devam etmekte.
2. Yazılım paketleri. Bir çok program tehlikeli eklentiler, uzantılarla paket halinde gelmekte. Bu programın daha verimli çalışması için gerekli bileşenler olarak sunulmaktalar. Ne yazık ki, bu eklentilerin büyük çoğunluğu tamamen üçüncü partilere hizmet eden casus yazılımlardır. Ana programı silmek ise bu kötücül aktivitelere son vermemekte.
3. Güvenlik açıkları. Web tarayıcılarının güvenlik açıkları bir çok siber tehditin ve casus yazılımın yayılmasında kullanılmaktalar. Bu programların yaratıcıları güvenilirliği düşük siteleri kötücül kodlar yayan reklamlar, bant reklamlar ve zararlı eposta mesajları ile doldurmaktalar. Kullanıcı bu linklere tıkladığında script aktive olmakta ve casus yazılım virüsü sisteme sızmakta. Kullanıcı herhangi bir şüpheli aktiviteye bile rastlamaz bu arada.
4. Diğer tehditler. Diğer bazı virüslerin de casus yazılımlarla aktif olarak yayıldığı bilinmekte. Truva atları, solucanlar ve arka kapılar bu casus yazılımların sisteme diğer sızma yöntemleridir.
Casus yazılımlar hangi tehlikeleri oluşturur:
- Hassas bilgileri çalmak. Bu programlar kişiyi tanımlayabilecek hassas bilgileri çalabilir örneğin, kullanıcı adları, şifreler, banka bilgileri veya benzeri gibi. Ayrıca kullanıcının web aktivitelerini takip edebilirler ve alışkanlıklarına dair bilgileri toplayıp kaydedebilirler.
- İstemediğiniz kadar çok reklam gösterimi. Casusyazılımlar çok fazla sayıda patlayan reklamlar gösterimine sebebiyet verebilir. Bu aktiviteler genelde reklam yazılımı paraziti kaynaklıdır.
- Kullanıcıları kendi istekleri dışında kötücül sitelere yönlendirme. Buna ek olarak bazı casus yazılımlar kullanıcının tarayıcı ayarları ile oynayabilir ve varsayılan arama motorları ile anasayfalarını değiştirebilir.
- Kurbanın arama sayfasında çok fazla sayıda link yaratması ve arama sonuçlarını üçüncü parti sitelerle paylaşması.
- Sistem üzerinde hayati değişikliklerde bulunmak. Bu değişiklikler sistemin çalışma hızını ve performansını gözle görülür derecede düşürebilir.
- Bilgisayara arka kapılar açması. Casus yazılımların bir çoğu hackerlara bilgisayara izinsiz giriş ve müdahale şansı sağlayacak arka kapılar sağlarlar.
- Sistemin performansını genel olarak düşürmek ve kararlılığını azalmak.
Casus yazılım tehditlerine örnekler:
Piyasada binlerce farklı casus yazılım paraziti mevcut. Aşağıdaki örnekler casus yazılımın ne kadar zararlı olabileceğine örnek teşkil etmekte.
Security Bytes 2015 casus yazılımı çok benzer büyük bir virüs ailesinden gelmekte. Bütün bu tehditler kullanıcıları yazılımın lisanslı versiyonunu almak için korkutmayı amaçlamakta. Fakat, buna ek olarak diğer şüpheli sitelere yönlendirmelerde bulunabilirler. Security Bytes 2015 sistemi etkiler etkilemez, sahte sistem taramaları göstermekte. Bu sahte uyarılar program tarafından ortaya atılan tamamen uydurma şeylerdir. Bu tarayıcı tarafından ortaya yüzlerce sahte sistem uyarı mesajları sunulmakta. İlk bakışta, Security Bytes 2015 çok faydalı bir uygulama gibi durabilir. Fakat tek amacı vardırdır- ve bu da kullanıcıdan para , şifre, banka hesap bilgisi, ve kişisel bilgilerini çalabilmek.
HDD Repair başka bir casus yazılım kategorisinde olan programdır. Daha öne çıkmasının tek sebebi vardır o da kullanıcılare bilgisayarlarının işlevselliğini arttıracağını ve daha hızlı yapacağını iddaa etmesi. Tehdit bir kere sisteme girdikten sonra, sistemi zararlı dosyalara karşı taramak ve eksik veya bozuk kayıt dosyalarını tamir etmeyi, gereksiz programları silmeyi teklif eder. Bunlara ek olarak, sistemde çok fazla sayıda tehdit olduğunu bununda yalnız ücretli versiyonu alarak silinebileceğini iddaa eder. Hdd Repair programının çok fazla sayıda varyasyonu vardır ve hepsi casus yazılımlarla dolup olup güvenilmez sitelere yönlendirmelerde bulunmaktadır.
Windows AntiBreach Module casus yazılımı ise bilgisayarını tamir etmeye çalışan korkak bilgisayar kullanıcılarını hedef almakta. Açıklamasında bilgisayar kullanıcılarının güvenliklerini arttıracağını iddaa eder ama bu koca bir yalandır. Gerçekten bilgisayarınızı tamir etmek istiyorsanız, bu tarz programlrdan uzak durmalı ve güvenilir bir anti-virüs programı ile sisteminizi taramalısınız.
Casus yazılım silme yöntemleri:
Yukarıda da bahsettiğiiz gibi, casus yazılım parazitleri çok tehlikeli virüslerdi ve elle veya sıradan anti-virüs programları ile kaldırılamazlar. Böyle bir yazılımı silmek için anti-casus yazılım güvenlik aracı yüklemelisiniz. Bunlar gelişmiş güvenlik yazılımladırdır ve bu programların parazit veritabanları da ona göre gelişmiş ve uzmanlaşmıştır. En güçlü iki casus yazılım kaldırma programı şunlardır: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner.
Bazı durumlarda,bir casus yazılım silme programı bile belirli parazitleri algılamakta başarısız olabilir. Parazitlerin silinmelerini engellemek için çok gelişmiş teknikler kullanmalarından kaynaklanmaktadır bu. Bu tarz programların virüs tarayıcılarınızı dahi engelleyip sonuçlarını etkileyebileceğini unutmayınız.
Veritabanına en son eklenen virüsler
Csrss.exe trojan parazitini giderin
Web companion parazitini silin
Trojan Woreflint silme adımları
Bilgi güncellendi: 2016-10-24