Virüsler nedir ve nasıl temizlenir

Lucia Danes ile - - Güncellendi | Virüsler Yaz

Virüs, ilgili komponentlerini yükleyen ya da özel bazı dosyaları silmeye yarayan, enfekte dosyalar ile yayılan zararlı bir bilgisayar yazılımıdır. Bu program genelde yaratıcısının niyetine göre seçilmiş yıkıcı etkileri olan bir taşıma kapasitesine sahiptir. Tipik bir virüs sistemi enfekte eer, sistemin dosyalarını ya da belgelerini siler ya da bozar, bunu yapmak için başka zararlı dosyaları indirir, kullanıcıların internet ortamındaki bilgilerini toplar ya da hassas bilgileri açığa vurur. Eğer sistem aşırı zararlı bir virüs ile enfekte olmuş ise, virüsler ayrıca hard disk içinde bulunan bütün dosyaları şifreleyebilir ya da tamamen yok edebilirler. En zararlı virüsler bilgisayarı tamamen ya da kısmen çökertmek için uğraşır.

Genelde virüsler üç ana kategoriye bölünür:

1. Diğer virüsleri yaymaya ya da doğal sistem dosyalarının işlevlerini bozmaya çalışan virüsler. Örneğin;

  • Trojan
  • Nuker
  • Worm
  • AOL virüsleri

2. Sisteme zararlı aktiviteleri başlatabilme kapasitesi olan tehtidler. Bunlar uyarıları yanlış yönlendirebilir, sahte sistem taramaları yapar, tüm bilgisayarı kitleyecek ya da başka işler çevirebilecek uyarı mesajları gösterir. Örneğin;

  • Rogue anti-spyware (Anti-casus yazılım)
  • Ransomware (Fidye yazılım)
  • Adware (Reklam yazılım)
  • Browser hijackers (Tarayıcı virüsleri)

3. Diğer virüsler. Bu kategoride yer alanlar;:

  • Snifferlar
  • Sistem araçları
  • Ağ Ayar Araçları
  • Uzaktan Yönetme Araçları

Bazı virüsler bu kategorilerin hiç birine uymaz çünkü birden fazla özellikleri ve fonksiyonları bulunur. Bu gibi tehtidler bazen hibrit virüsler olarak da adlandırılır, kullanıcılarına yanıltıcı uyarılar gösterebilir, kullanıcıların dosyalarını şifreleyebilir, diğer virüseri dağıtabilir ve zararlı olan diğer aktiviteleri gerçekleştirebilir. Bu virüsleri sistem içinde bulmak ve silmek gerçekten çok zordur çünkü birbirlerini silindikten sonra tekrar kuran osyalara sahiptir. Ayrıca bir çok virüsün, anti virüs programlarından saklamaya yarayan fazladan özellikleri de bulunur. Buna benzer tehtidler anti virüs yazılımının aktivitelerini gözleyebilir ve gereksinimlerini engeller. Anti virüs programı enfekte dosyayı incelemeye aldığından, virüs anında dosyanın temiz ve orjinal haline geçiş yaparak yakalanmaktan kurtulabilir.

Ne gibi şeyler bir virüs tarafından yapılabilir?

Zararlı bir program bilgisayarınıza sızarsa şu gibi aktiviteler başlayabilir:

  • Dosyaları enfekte eder, tekrar yazar ya da siler. Kişisel belgelerinize, önemli bileşenlere ve kullanışlı uygulamalara zarar verebilir. Ayrıca bazı virüsler bütün hayati dosyaları ve belgeleri silerek bütün sistemi yok edebilir.
  • Hard diskin ana destek kayıtlarına (MBR)  sistem yüklenmesi sırasında yıkıcı bir etkiye sahip çok tehlikeli bir kod ekleyerek çalıştırabilir. 
  • Önemli programlara zararlı eklentiler ekleyerek onarın yarattığı ya da onlarla açılmış belgeleri etkilemek için ayarlarını değiştirebilirler.
  • Hayati önem taşıyan aygıt ayarlarını değiştirerek, CMOS kayıtlarını silerek ya da BIOS’u bozarak önemli hasarlar verebilirler. Bu bilgisayar sisteminizde yanlış çalışma ve bilgi kaybı gibi önemli olaylara yol açabilir.
  • Sİstem kaynaklarının büyük blümünü kullanacak binlerce karışık dosya ve belge yaratabilirler.
  • Sayısız sahte uyarı mesajı çıkarabilirler, farklı sistem ayarlarını değiştirebilirler, yeniden yönlendirmelere sebep olabilirler ve kullanıcının günlük işlerini yapmasını engelleyecek rahatsız edici aksiyonlarda bulunabilirler. 
  • Sistemi, trojanlar, arkakapılar (backdoors), tuş kaydedici ve diğer zararlı virüsleri yükleyebilirler.
  • Diğer yazılımlara sızmak için izninizle yüklediğiniz yazılımları kullanırlar
  • Hassas kişisel bilgilerinizi, değerli belgelerinizi, şifrelerinizi, kullanıcı adlarınızı, kimlik detaylarınızı ve kullanıcı iletişim bilgilerinizi çalabilir ya da şifreleyebilir.
  • Kendini değiştirerek, enfekte dosyaları şifreleyerek, anti virüs yazılımı kandırarak ve nrmal sistem davranışını değiştirerek silinmekten kurtulur.
  • Yavaşlamalara, sistem güvenliğini azaltmaya ve yazılım kararsızlığına neden olur.

Virüs geliştiricilerinin virüsleri yaymak için kullandığı metodlar:

Virüsler kullanıcının bilgisi ve izni olmadan bir bilgisayarı ele geçirirler. Bu istenmeyen virüslerin sisteme girebilmeleri için üç önemli yol vardır.

  • Virüsler belirli belgeleri, değişiklik yapılabilir dosyaları ve güvenli kaynaklardan diğer dosyaları enfekte edebilir. Kurbanlar bu dosyaları açtıklarında ya da işlediklernde virüs kendisini sisteme neredeyse tam olarak yükler. 
  • E-Posta eklentisi olarak yayılan bir çok virüs vardur. Ani mesajlarlar ya da mektuplara gömülü olarak da ulaşabilirler. Bu virüslerin şüpheli olmayan isimleri vardır ve bu yüzden kullanıcıyı tuzağa düşürüp dosyayı açtırarak işlemini başlatır. Kullanıcı bu gibi mesajları açar açmaz virüs sessiz bir şekilde bilgisayarı enfekte eder.
  • Bazı virüsler taşınabilir aygıtlarla yayılır ve aygıtı bilgisayara takar takmaz otomatik olarak aktive olurlar.
  • Korsan yazılımlar ve sahte bilgisayar oyunları çoğunlukla farklı virüslerle doludur. Kullanıcı bu gibi oyunları ya da programları yüklediğinde virüsler sessizce sisteme girerler.
  • Virüsler ayrıca trojanları, kurtları ve arkakapıları kullanarak bilgisayara diğer parazitler yardımı ile de girebilirler. Kulanıcının izni ya da bilgisi olmadan girerler. 

İnternetteki önemli virüsler nelerdir?

Binlerce farklı virüs vardır. Aşağıdaki örnekler virüslerin ne kadar kurnaz ve aşırı derecede tehlikeli olabileceklerini gösteriyor.

Ayrıca Trojan LockScreen olarak d abilinen Trojan.LockScreen, fidye yazılımlar olarak isimlendirilen önemli virüslerin yayılması için tasarlanmıştır. Bu gibi bir torjan sistemi ele geçirdiğinde, ilgili virüsün normal işlem yapması için önceden belirlediği yeniden yazılabilir dosyalara ve ihtiyaç duyduğu diğer aygıtlara girer. Çoğunluklar Trojan.LockScreen yanlış yönlendiren E-Postalar ve eklentileri ile yayılır. Aynı zamanda programlarınızı güncellemenizi ya da gerekli bazı programları yüklemenizi söyleyen yanlış yönlendirici açılır pencere reklamları ile de bu siber enfeksiyon sizi enfekte edebilir.Trojan.LockScreen tarafından yaylan virüsler kullanıcın bütün dosyalarını şifreleyebileceğinden kurbanına çok önemli zararlar verebilir.

Cryptowall virüsü fidye yazılım kategorisine ait bir virüstür. Bu parazit hayati önem taşıyan sistem ayarlarını değiştirir ve ardından bütün bilgisayarı kilitleyebilir. Ayrıca sahte uyarılara yol açabilir ve dosyalarınızın her birini şifreler. Kullanıcıların dosyalarına tekrar kavuşabilmeleri için onlardan fidye ödemelerini ister. Aksi taktirde deşifre kodunu yok edeceğini ve kullanıcın bütün dosyalarının yok olacağını belirtir. Bu gibi virüsler güvenilir anti virüs programları ile silinebilirler fakat şifreledikleri dosyaların tekrar açılmasına yardımcı olamazlar.

Mystartsearch bir tarayıcı virüsü olarak ve potansiyel istenmeyen program olarak isimlendirilir. Diğer programların isteğe bağlı yüklenen eklentileri olarak yayıldığından kullanıcıların bilgisi olmadan bilgisayara girebilirler. Bu virüç agresif değildir. Yine de bilgisayara girdikten sonra oldukça rahatsız edici olabilir. kullnıcılarını daha önceden belirlenmiş internet sitelerine ya da reklamlara yönlendiren sonuçlar ile kullanıcı arama sonuçlarını değiştirerek cihazınızda ciddi bir kalabalığa eden olabilir. Ayrıca kişisel olmayan kimliksel bilgilerinizi toplar ve ilgili taraflara bu bilgileri iletir. Eğer güvelinilr sonuçlar istiyorsanız MyStartsearch.com sitesinden uzak durun.

Koobface kişisel bilgilerin çalınmasında kullanılan oldukça tehlikeli bir virüstür. Facebook, Twitter ve Yahoo Massenger gibi sosyal ağ kanallarının yardımı ile yayılış gösterir. Sisteme girdikten sonra Koobface çerezlere girerek bunları kurbanının kişisel bilgilerine ulaşmak amacı ile tarar. Ayrıca bilgisayarınızı ek bir yazılımla da enfekte edebilir. Kullanıcılar bunları kendileri silemez ve bilgisayarınızda böyle bir virüs olup olmadığını anlayamazsınız.

Bilgisayardan virüs nasıl temizlenir?

Virüsler bir çok yöntemle bilgisayarda tespit edilebilir ve silinebilir. Bunlardan bazıları çok agrasif değildir ve programın elle silme yöntemi ile kaldırılabilirler. Bu yüzden programın silme kılavuzunu takip ederek silmeyi deneyebilirsiniz. Fakat, bulaşmış olan siber tehlikenin bütün bileşenleri ile silindiğinden emin olmak için güvenilir bir anti virüs programı yüklemeye ihtiyacınız olacak. FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner gibi sisteminize giren her türlü virüsü tarayabilecek olan güvenilir anti virüs programlarını kullanmanızı önemle öneririz. Şunu unutmayın ki bazen en güvenilir anti virüs programı bile virüsü silme konusunda başarısız olabilir. Çünkü korsan yazılımcılar sürekli olarak tehtidlerini güncellerler. Anti virüs geliştiricileri bu değişiklikleri gözden kaçırabilir ve bu yüzden program virüsü bulmakta başarısız olabilir. Bu gibi bir durumla şu anda baş etmeye çalışıyorsanız üzülmeyin. Bu gibi bir durumda Bize Sorun sayfasından sorunuzu sorarsanız size ücretsiz olarak virüsünüzü silmeniz için yardım edebiliriz.

 

Veritabanına en son eklenen virüsler

Bilgi güncellendi: 2016-10-23

Diğer dillerde oku

Dosyalar