Mac virüsünü kaldır (Kaldırma Rehberi) - Tem 2019 güncellemesi
Mac Virüsünü Kaldırma Rehberi
Mac Virüsü nedir
Mac virüsü, bilgisayarlara sızarak reklamlar gösterir, şüpheli sitelere yönlendirmeler yapar ve hatta hassas bilgilerinizi çalar
Mac virüsü özellikle Mac işletim sistemlerini hedef alan zararlı yazılımları ifade etmek için kullanılır ve reklam virüsleri, tarayıcı virüsleri, truva atlarını ve diğer zararlı virüsleri kapsar. Her ne kadar bazı çok sıkıntı yaratmayan virüsler olsa da OSX/Shlayer gibi tehditler sinsice çeşitli zararlı programları arka planda bilgisayara yükler, Gatekeeper güvenlik duvarını kapatır ve kurbanlarının çevrimiçi güvenliğini riske atar.
Birçok kullanıcı Mac virüslerini fark etmekte güçlük çeker. Bu virüsler de diğer çok zararlı dijital tehditler gibi kullanıcıların kendilerini fark etmesini engeller. Bununla birlikte eğer Mac cihazınız, Advanced Mac Cleaner gibi uygulamaların kullanıcı izni olmadan yüklenmesi, Google Chrome, Safari ya da diğer tarayıcıların sürekli reklamlar göstermesi gibi olağan dışı davranışlar sergilemeye başlarsa büyük ihtimalle bir Mac virüsü cihaza sızmış olabilir.
Bunun yanında yavaşlama ve takılma gibi bazı bilgisayar davranışları Mac virüsleri ile ilgili olmayabilir. Bu gibi davranışlar bilgisayar sistemindeki bir hatadan ya da tarihi geçmiş bir yazılımdan kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden bilgisayarınıza bir virüsün girip girmediğini bilmek çok önemlidir. Eğer bir virüs bulaşmışsa Mac virüsü silme programı mümkün olan en kısa süre içerisine çalıştırılmalı ve para kaybı, kimlik hırsızlığı gibi daha fazla tehdit ile karşılaşma ihtimali engellenmeli.
İsim | Mac virüsü |
Tip |
Reklam virüsleri, tarayıcı virüsü, sahte temizlik programları, casus yazılımlar, truv atları, fidye yazılımlar, kripto para madencileri ve diğer zararlı yazılımlar. |
Hedef İşletim Sistemi | macOS, Mac OS X, iOS |
Yayılma Yöntemi |
Yazılım Paketleri, sahte Adobe Flash güncellemesi, spam e-postalar, heklenmiş internet siteleri, torrent siteleri vs. |
Risk Faktörleri |
Diğer zararlı yazılımların yüklenmesi, hassas bilgilerin teşhiri, zararlı sitelere direk yönlendirmeler, para kaybı, kimlik hırsızlığı ya da sahteciliği, vs. |
Silme Yöntemi |
Bazı durumlarda cihazlarda bulunan güvenlik yazılımları bu Mac virüslerini silme konusunda yeterli korumayı sağlayamıyor. Bu yüzden güvenilir bir anti virüs programı yüklenmeli ve tam bir sistem taraması yapılmalıdır. |
İyileşme |
Enfeksiyonun ardından normal macOS işletim sistemini eski haline getirmek için FortectIntego'i kullanın. |
Enfeksiyon tipinin farklarına göre Mac virüsleri oldukça farklılaşan metotlarla cihazınıza sızabilir. Reklam virüsleri ve tarayıcı virüsleri genelde tarayıcı ek programları ya da faydalı gibi görünen bazı programlarla yayılıyor. Bu faydasız programlar güvenlik uzmanları tarafından işe yaramaz güvenlik programları olarak isimlendiriliyor. Ancak birçok zararlı virüs çok daha sofistike yöntemlerle bilgisayara sızmaktadır;
- Heklenmiş siteler
- Sahte güncellemeler (özellikle Adobe Flash ya da Java, Apple tarafından bu ikinci uygulama 2012 yılında sonlandırılmıştır)
- Torrent siteleri
- Spam e-postalar
- Bazı zararlı programları
Bu metotlar genelde gizli kapılar, RAT virüsleri , fidye yazılımlar, kripto hırsızları gibi daha tehlikeli tehditler tarafından kullanılır.
Mac cihazlarınızın enfekte olup olmadığını anlamak için SpyHunter 5Combo Cleaner ya da Malwarebytes gibi güvenilir bir anti virüs programı ile taramalısınız ve Mac virüsünü tamamen ortadan kaldırmalısınız. Bazı diğer durumlarda, her ne kadar bu bir kural olmasa da, potansiyel istenmeyen programları teker teker silmeniz gerekir. Son olarak eğer bir virüs ile karşılaşırsanız onu hemen silin ve ardından FortectIntego ile tarama yapın. Bu sayede Mac işletim sistemini virüsün verdiği zararlardan kurtarabilirsiniz.
“Mac bilgisayarlara virüs girmez” miti çürütüldü
Yıllardır birçok kullanıcı, yapısından ve tasarımından dolayı Mac cihazlara virüs giremeyeceğine inanmaktadır. Aslında bu cihazlar resmi uygulama mağazası Apple Store dışından program yüklenmesine izin vermiyor. En azından resmi olarak. Bununla birlikte yüklü gelen güvenlik programlarından Xprotect satın alım sırasında zararlı yazılımları tutuyor.
Ancak her şey bir yana Mac virüsleri vardır ve bu yazılımlar Apple'ın güvenlik ölçülerini aşmayı başarabiliyorlar. Her geçen gün daha da karmaşık virüsler, kötü amaçlı yazılımcılar tarafından üretilmektedir. Her ne kadar Mac cihazlar, Windows işletim sistemine oranlar çok daha az virüs geçirgen olsa da tüm virüslere karşı bağışık oldukları da söylenemez. Ancak hiç yoksa yüzlerce Mac kullanıcısı Mac cihazlarına virüs bulaşmayacağını düşünüyor ve çok basit bazı güvenlik çözümlerini bile kullanmıyor.
Mac virüsleri Mac cihazları hedef alan bir tip zararlı yazılımdır ve para kaybına, istenmeyen programların yüklenmesine ve hatta kimlik hırsızlığına yol açabilir.
Mac cihazlara giren virüslerle nadir olarak karşılaşıyor olsak da son yıllarda reklam virüsü ve bilgi takip virüsleri gibi bazı tehditlerin sayısında dramatik bir artış gözleniyor. 2019 yılında Mac cihazlara virüs bulaşma vakalarında bir önceki yıla oranla %60 artış yaşandı. 2016 ve 2017 yıllarında bu oran %270 oranlarına kadar yükseliyor. Bu yüzden siber güvenlik uzmanlarının önerilerini hafife almayın ve cihazınızı zararlı yazılımlardan koruyun. Bir güvenlik programı kurun ve bunun güncel kalmasını sağlayın. İnternette gezerken ve yeni uygulamalar yüklerken bu programı açık tutun.
Sahte Mac düzenleme araçları yaygınlıklarını artırıyor
Mac virüs örnekleri arasında en çok karşılaşılan tipler arasında düzenleme araçları yani faydalı görünen ancak aslında zararlı olan uygulamalar yer alıyor. Bu araçlar kullanıcıların cihazlarında bir sorun olduğunu düşünmelerini sağlamak ve aslında meydana gelen zararları göstermemek üzere tasarlanmışlardır.
Bilinmeli ki bu gibi programların asıl hedefi bilgisayarda yaşanan sorunları tamir etmek değil, programların tam sürümlerinin satın alınmasını sağlamak. Aslında bu düzenleme araçları sadece tehditleri bulma konusunda başarısız olmaz aynı zamanda sistemin doğru düzgün çalışabilmesi için gerekli olan bazı sistem dosyalarına da zarar verir.
Aşağıda bu tip Mac virüslerinden son zamanlarda en çok karşılaşılan bazılarını bulacaksınız. Bunlar gibi herhangi bir program bilgisayarınızda yer alıyorsa hemen kaldırmanızı öneriyoruz.
Advanced Mac Cleaner
Advanced Mac Cleaner dijital dünyada yer alan en kötü şöhrete sahip Mac virüsleri arasında yer alıyor. Bu gibi virüsler bilgisayarlara paket program yükleme, sahte Adobe Flash güncellemeleri ya da Shlayer truva atı gibi kötü amaçlı yazılımları yükleme programları aracılığı ile giriyor.
Advanced Mac Cleaner özel olarak sadece Mac cihazlar için tasarlanmış ve faydasız programlar tipinde bir yazılımdır. Bu potansiyel istenmeyen programlar genelde kullanıcıları kandırarak tam sürüm programları satmaya çalışırlar. Sistem düzenleyicisi sınıfında bulunmasına rağmen kullanıcıya sahte tarama verileri gösterir ve sanki cihazda çok tehlikeli dosyalar varmış gibi davranır ve acilen tam sürümün satın alınması gerektiğini ima eder.
Bu gibi yazılımlar sıklıkla kullanıcıları korkutmak için özel olarak tasarlanan geri sayım görselleri, kırmızı yanıp sönen uyarılar gibi sosyal mühendislik oyunları oynarlar. Her ne kadar günümüzde birçok kullanıcı bu gibi numaralara aldırış etmese de genelde daha yaşlı kullanıcılar ya da bu tuzaklardan haberdar olmayan bazı kullanıcılar bu oyuna geliyor ve Advanced Mac Cleaner gibi hiçbir işe yaramayan bir uygulamaya para yatırıyor.
Mac Auto Fixer
Mac Auto Fixer yazılımı da Mac için özel olarak tasarlanmış bu tip teknolojik destek yalanı ile para kazanmaya çalışan tipik bir yazılım. Piyasada iş yapan en tartışmalı yazılım geliştirici ekip olan PCVARK tarafından tasarlanmış bu yazılım Mac bilgisayarın performansını artırdığını ve içerdiği tehlikeli dosyaları temizlemeyi vaat ediyor. Ancak gerçekte programın tam sürümünü satmaya odaklanmış sahte bir düzenleme programıdır.
Aslında Mac Auto Fixer bilgisayarı temizlemez, düzenlemez ya da herhangi bir şekilde işletim sistemini daha verimli hale getirmez. Bunun yerine aldatmaca siteleri de dahil olmak üzere bir çok zararlı siteye yönlendirme yapar, sahte virüsleri var gibi gösterirler. Kullanıcılar genelde bu gibi sahte reklam yapan sitelere yönlendirilir. Potansiyel istenmeyen uygulamalar gittikleri her sitede reklamların gösterimine odaklanıyor.
Kısacası eğer bilgisayarınızda bir anda Mac Auto Fixer uygulamasını tarama yaparken görürseniz yapacağınız en iyi şey programı silmek olacaktır. Her ne kadar bu araç zararlı sayılmasa da para kaybetmenize ve sürekli sahte virüs tehditlerine maruz kalmanıza yol açabilir.
Mac Tonic
Mac Tonic de yine Mac cihazları için özel olarak tasarlanmış bir sistem düzenleme ve potansiyel istenmeyen programdır. Her ne kadar cihazında bu programa rastlayan kullanıcılar paket program yükledikten sonra bu programa rastladığını söylese de bu uygulamanın en yaygın yayılma yöntemi sahte Adobe Flash ve Adobe Shockwave güncellemeleridir.
Uygulama tipik potansiyel istenmeyen uygulama davranışları sergiler:
- Kullanıcı bilgisi olmaksızın yüklenir
- Sürekli sistemi tarar ve çeşitli problemlerin ve virüslerin bulunduğundan bahseder
- Kullanıcılara bilgisayarlarını düzeltmek için tam sürüm almalarını önerir
- Sürekli tam sürüm alınması için reklamlar çıkarır
- Mac Tonic uygulamasının kolayca silinmesini engelleyen bazı dosyalar yükler
Bu yüzden eğer bu uygulamayı bilgisayarınızda görürseniz programın yaptığı önerilere hiç aldırış etmeyin ve hemen kendiniz ya da bir program kullanarak uygulamayı silin. Eğer kendiniz silmekte zorlanıyorsanız birazdan sayacağımız yöntemleri dikkate alabilirsiniz.
Bilinmesi gereken en önemli reklam virüsleri ve diğer dolandırıcı yazılımlar
QSearch
QSearch aralarında Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Opera gibi tarayıcılar da bulunan tüm tarayıcılara etki edebilen ve özel olarak Mac işletim sistemi için tasarlanmış bir tarayıcı virüsüdür. Bu potansiyel istenmeyen program kullanıcıların tarayıcılarındaki ana sayfayı değiştirir ve arama motoru olarak qsearch.cc ya da analytics.qsearch.cc araçlarını kurarak sahte arama sonuçları gösterir ve bu sonuçlar tamamen sponsor şirketlerin reklamları ile doludur.
Bu dolandırıcılık oldukça açıktır ve reklam virüs yazılımlarına çok benzer. QSearch geliştiricileri tıklama başı reklam geliri elde ettikleri için her defasında bu zararlı ya da şüpheli reklamlara tıklatmak için çeşitli hamleler yaparlar. Bunun yanında ne kadar çok reklam ve açılır pencere çıkarsa o kadar çok para kazanırlar.
Ne yazık ki bu insanlar kullanıcının rahatını asla düşünmezler ve kullanıcılar QSearch ile başa çıkmak zorunda kalırlar. Uygulama şu riskleri de beraberinde taşır;
- Alternatif arama sonuçları çoğunlukla faydalı olmanın uzağındadır ve birçok durumda gerçek bilgiye erişimi engeller
- Sitelerdeki bazı yazılar hiper bağlantılara açılır
- Zararsız sitelere girilince açılan açılır pencereler bu sitelere fayda sağlamazlar
- Bilgi toplayıcı siteler genelde para kaybına ya da istenmeyen yazılımların yüklenmesine yol açarlar
- Bilgi izleme araçları bazen oldukça hassas bilgileri çalar ve üçüncü taraflara iletir
MyShopcoupon
MyShopcoupon kullanıcılara aradığı ürünler için internette satış yapılan en uygun fiyatları bulan bir araçtır. Her ne kadar çevrimiçi alışveriş sırasında böylesi programlar, kuponlar, indirimler ve teklifleri buluyor olması kulağa hoş gelse de Mac kullanıcılar bu potansiyel istenmeyen programın verdiği sonuçlardan o kadar da memnun değiller.
Kullanıcılar MyShopcoupon uygulamasını yükler yüklemez alışverişleri ile ilgili faydalı olabilecek bilgiler yerine kullandıkları tarayıcının her tarafında formlar, açılır pencereler, yazı bağlantılar, banner reklamları ve yanıp sönen pencereler gibi çok sayıda rahatsızlık veren ve istenmeyen içeriğin saldırısına maruz kalıyorlar.
Zorla açılan reklamların yanında MyShopcoupon yüklendiği anda kullanıcıları izlemeye başlar. Toplanan bilgiler şunları da içerir:
- IP adresleri
- Lokasyon;
- Çerezler;
- Arama sonuçları
- Ziyaret edilen siteler ve ziyaret süreleri
- Tıklanan linkler
- OS versiyonu gibi sistem bilgileri
Her ne kadar bu Mac virüsü tuş kaydediciler ya da veri hırsızları kadar tehlikeli olmasa da sonuçta kullanıcıyı güvenilmez bir ortama iten verimsiz bir tarayıcı deneyimine sürükler.
Mac Detected TAPSNAKE infection
Mac Detected TAPSNAKE infection telefon yolu ile kişisel kimlik bilgilerini çalmak amacıyla düzenlenmiş bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu gibi dolandırıcılıkların onlarca örneği vardır. Bu Mac virüsü kullanıcılara Tapsnake, CronDNS, ve Dubfishicv viruses virüslerinin tespit edildiğini iletir. Açılır pencerede size aramanız için bir numara gösterirler. Bu uyarı mesajını dikkate almayın ve asla bu numaraları aramayın. uyarı şu şekilde iletilir:
****Bilgisayarınızı Kapatmayın****
Mac Detected TAPSNAKE infection, Bilgisayara indirdiğiniz son yazılımlardan biri bilgisayarınızda ciddi bir probleme yol açtı. 800-130-1949 numarasından Mac uzmanlarına ulaşın ve B2957E kodunu teknikerle paylaşarak sorunu çözün.
LÜTFEN BİLGİSAYARINIZI KAPATMAYIN VE BAŞTAN BAŞLATMAYIN. BUNU YAPMAK VERİ KAYBINA VE İŞLETİM SİSTEMİNDE BAZI MUHTEMEL HATALARA YOL AÇABİLİR VE POTANSİYEL GERİ DÖNÜŞÜMSÜZ HATALAR BİLGİLERİN TAMAMEN KAYBOLMASINA YOL AÇABİLİR. ŞU NUMARAYI ARAYARAK CANLI BİR ŞEKİLDE SERTİFİKALI UZMANLARLA İLETİŞİME GEÇİN VE BU PROBLEMDEN KURTULUN: 800-130-1949
Böylesi bir pencere ile karşılaşırsanız hemen kapatın. Çünkü bu aramayı yapmak Mac virüsünün kendisinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu gibi uygulamalardan tamamen kurtulmak için güvenilir bir anti virüs programı ile sisteminizi temizlemelisiniz. Çünkü bu gibi uygulamalar beraberinde haberiniz olmaksızın çeşitli istenmeyen programları da getirirler.
Mac OS X is infected (4) by viruses
Mac OS X is infected (4) by viruses virüsü de yine ekranı kilitleyerek zararlı bir yazılımın sistemi ele geçirdiği uyarısı gösteren bir sosyal mühendislik projesidir. Bu uygulamada da az önceki gibi bir numarayı aramanızı ve bu sayede hemen bu tehditten kurtulmanızı önerir. Ancak bu reklam yazılımlarla yakından ilişkili bir teknik servis aldatmacasıdır. Böylesi bir virüs bilgisayarınıza sızarsa sisteminizi farklılaştırır ve sürekli sahte uyarılar göstermeye devam eder.
Çoğunlukla bu gibi yazılımlar hesap bilgilerini çalmayı amaçlar. Diğer hedefler arasında şifreler ve kredi kartı bilgileri de yer alır. Ancak bu dolandırıcılık sadece başka zararlı yazılımları bilgisayara sızdırmak ya da kullanıcıların sadece telefon faturası geldiğinde ödeme yaptıklarını fark edilebilecekleri işe yaramaz servisleri pazarlar. Unutmayın ki tarayıcınızı açar açmaz karşınıza çıkan bu uyarı sadece bir aldatmacadır. Bu uyarıyı dikkate almayın ve sahtekarların uzaktan bilgisayarınıza erişmelerine izin vermeyin!
Mac cihazlar virüslerden tamamen bağımsız değillerdir – İşte kendinizi korumanız için bazı öneriler
Daha önceden de belirttiğimiz gibi Mac cihazları felce uğratan en yaygın virüsler reklam virüsleri ve buna benzer potansiyel istenmeyen programlardır (PUP). Her ne kadar başlangıçta zararsız görünseler de cihazın güvenliğini riske atabilirler ve daha zararlı ve fazla sayıda enfeksiyona yol açabilirler. Yani bir reklam yazılımı bilgisayarınızda isteyeceğiniz son şey olacaktır!
Bilgisayarınızı sürekli reklam gösteren sinsi yazılımlardan, sizi bilgilerinizi çalan ya da dolandırıcılıklar içeren sitelere götüren yönlendirmelerden ve Mac cihazınızın tehlikede olduğu uyarısı veren uygulamalardan korumak için asla üçüncü taraf sitelerden bir uygulama indirmeyin ve sadece Apple Store ve Chrome Web Store gibi resmi mağazalara güvenin. Ne yazık ki bu durumda bile Mac cihazınız hala tüm virüslere bağışık olmayacaktır.
Bu yüzden yüklediğiniz her programı, hatta legal ve güvenilir olanları bile yüklerken çok dikkatli olmalısınız. Her zaman yükleme talimatlarını okuyun ve hiç bir adımı görmezden gelmeyin. uzman ya da özel mod seçeneği ile yükleme yapın ve önerilen tüm tercihe bağlı uygulamaları eleyin.
Ek olarak en faydalı tavsiye bu gibi zararlı yazılımları daha bilgisayara girmeden ortadan kaldırabilecek güvenilir bir anti virüs programı yüklemek ve çalışır halde tutmak olacaktır. Aynı zamanda cihazınızın son sürümde çalıştığından da emin olmalısınız. Tıpkı Windows gibi Apple işletim sistemi de mükemmel değildir ve korsanların faydalanarak içeri zararlı yazılımlar sızdırabileceği bazı hassas noktalar içerir. Her ne kadar böylesi tehditlere nadir rastlansa da bu gibi virüslerden korunmak için her zaman sisteminizi güncel tutun.
Mac virüsleri hakkında önemli bilgiler
Her ne kadar Mac işletim sistemi Windows işletim sisteminden çok daha fazla güvenli bir sistem olarak bilinse de bunun tamamen doğru olduğunu söylemek zor. Uzmanlar 1 milyar insanın Windows kullandığını düşünürken Mac cihazları tercih eden kullanıcıların sayısının 100 milyon civarında olduğu düşünülüyor. Korsanların çok daha fazla kullanılan bir işletim sistemine saldırmayı tercih etmesi çok doğal bir sonuç.
Ancak konu çeşitlilik, karmaşıklık, yaygınlık ve diğer zararlı yazılım özelliklerine gelince Mac virüsleri diğerlerini aratmıyor. Sonuç olarak Mac kullanıcıları şu tip virüslerle karşılaşabiliyor:
- Reklam virüsleri
- Tarayıcı virüsleri
- Sahte sistem düzenleyiciler
- Kripto madenciler
- Banka truva atları
- Fidye yazılımlar
- Bilgi hırsızları
- Tuş kaydedicileri vs.
hangi Mac virüsünün bilgisayarınıza bulaştığı frk etmeksizin onu hemen silmeniz hayati önem taşıyor. Aksi taktirde bu gibi enfeksiyonlar hassas bilgilerin çalınmasına, para kaybına, korsanlarca hazırlanmış daha fazla zararlı yazılımın sisteme yüklenmesine vs. yol açabilir. Ek olarak bilgisayarınız bir botnet cihazına eklenmiş olabilir. Bu da Facebook, e-mail ve Skype gibi ortamlardan devamlı olarak spam postalar yollayan bir makineye sahip olacaksınız anlamına geliyor.
Mac virüs tipleri ve daha fazla bilgi için: Mac virüs kategorisi
Ek sorunları ortadan kaldırmak için Mac virüsünü sistemden silin
Eğer sisteminiz çeşitli enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa hemen harekete geçmelisiniz ve anında Mac virüslerini sisteminizden kaldırmalısınız. Bu işlemi yapmak için önünüzde iki farklı seçenek bulunuyor. Kendi başınıza ya da program kullanarak. Her ne kadar her iki yöntem de sorunları ortadan kaldırmaya yetebilecek olsa da programla yapılan düzenlemeler daha kapsamlı olacaktır ve ileride karşılaşılabilecek virüslere karşı koruma sağlanacaktır.
Eğer Mac cihazınız bir tarayıcı virüsüne ya da reklam virüsüne bulaşmışsa istenmeyen bu programları silerek çöpe atmak ve /Library/LaunchAgents, /Library/Application Support ve /Library/LaunchDaemons dosyalarını temizlemek yapmanız gereken ilk iş olacaktır. Eğer bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz güvenilir bir yazılım yükleyerek bu istenmeyen programlardan otomatik olarak kurtulabilirsiniz.
Buna ek olarak çok daha tehlikeli olan bazı truva atları ve benzer virüsler Mac sistemlerinde oldukça önemli değişimlere yol açabilirler ve bu gibi enfeksiyonlar neredeyse program yardımı olmaksızın temizlenemeyecek kadar güçlüdür. Bu yüzden Mac virüslerinden tamamen kurtulmak için SpyHunter 5Combo Cleaner ya da Malwarebytes programlarını indirin ve ardından en iyi sonuç için FortectIntego ile cihazınızı temizleyin.
FortectIntego programının yardımıyla virüs tehlikesinden kurtulabilirsiniz. SpyHunter 5Combo Cleaner ve Malwarebytes potansiyel istenmeyen programları ve virüsleri, onlara ait tüm dosyaları ve kayıt dosyalarını tespit etme konusunda tavsiye edilen programlardır.
Mac Virüsünü Elle Kaldırma Rehberi
Mac OS X sisteminden Mac virüsünü kaldırın
Mac virüslerini cihazınızdan temizlemek için lütfen sıradaki adımları izleyin:
- OS X kullanıyorsanız, sol üstteki OS X butonuna tıklayın ve Applications se.eneğini seçin.
- Applications dosyasını görene kadar bekleyin ve Mac ya da benzeri şüpheli programları bulun. Bunlar hepsinin üstüne sağ tıklayın ve Move to Trash seçeneğini seçin.
MS Edge/Chromium Edge Tekrar Yükleme
MS Edge tarayıcısından istenmeyen uzantıları silme:
- Menü'yü tıklayın (tarayıcının sağ üst köşesinde bulunan yan yana üç çizgi) ve Uzantılar'a tıklayın
- Listeden ilgili olan uzantıları seçin ve çark simgesine tıklayın.
- Altta bulunan Kaldır düğmesine tıklayın.
Coockies ve diğer tarayıcı verilerini temizleme:
- Menü'ye tıklayın (tarayıcının sağ üst köşesinde bulunan yan yana üç nokta) ve Gizlilik & Güvenlik seçeneğine tıklayın.
- Tarayıcı verilerini temizleme seçeneğinin altında, temizlemek istediğiniz şeyleri seçin.
- Her şeyi seçin (şifreler dışında. Ayrıca Medya lisanslarını da dahil etmek isteyebilirsiniz) ve Temizle butonuna tıklayın.
Yeni sekme ve ana sayfa ayarlarını yenileyin:
- Menü simgesine tıklayın ve Ayarlar'ı seçin
- Ardından Başlangıç sekmesine gidin
- Eğer şüpheli bir site adı görürseniz etkisizleştirin.
Yukarıda verilen adımlar işe yaramıyorsa şu adımları takip edin:
- Ctrl + Shift + Esc ile Görev Yöneticisi penceresini açın.
- Diğer Ayrıntılar sekmesine tıklayın.
- Detaylar sekmesini seçin
- Microsoft Edge ile ilgili gördüğünüz tüm işlemlere sağ tıklayarak Görevi Sonlandır seçeneğine tıklayın. Böylece Microsoft Edge programı tamamen kapanmış olacak
Eğer bu çözüm de size yardımcı olmadıysa daha çok uzmanlık gerektiren yöntemlere geçmemiz gerekiyor. Bu işlemleri yapmadan önce yedekleme almayı ihmal etmeyin.
- Bilgisayarınızda bulunan şu adresi bulun. C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
- Ctrl + A tuşlarına basarak tüm bu klasörleri seçin.
- Sağa tıklayarak hepsini Silin.
- Şimdi bilgisayarın en alt sol köşesinde bulunan Başlangıç tuşuna sağ tıklayarak Windows PowerShell (Yönetici) seçeneğine tıklayın.
- Yeni pencere açıldığında aşağıda verilen bağlantıyı ekrana yazarak Enter (Giriş) tuşuna basın.
Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose
Chromium-tabanlı Edge için Yönlendirmeler:
MS Edge (Chromium) programından uzantıları silme:
- Edge uygulamasını açın ve Ayarlar > Uzantılar seçeneklerine tıklayın
- İstemediğiniz uzantıları Sil seçeneğine tıklayarak silin.
Cache ve Site Verilerini silme:
- Menüye tıklayın ve Ayarlara gidin.
- Gizlilik ve Servisler seçeneğine tıklayın.
- Tarama bilgilerini sil seçeneği altında yer alan bölümde silmek istediğiniz verileri seçin.
- Zaman aralığı sekmesinden Tüm Zamanlar seçeneğini seçin
- Şimdi Temizle tuşuna basın.
Chromium-tabanlı MS Edge tarayıcısını yeniden kurma:
- Menüye tıklayarak Ayarlar sekmesine gidin.
- Sol tarafta Tekrar Kurma ayarlarına gidin.
- Fabrika ayarlarına dön seçeneğine tıklayın.
- Onaylayın ve işlemleri tamamlayın.
Mozilla Firefox Yeniden Yükleme
Bazı spesifik virüsler Mozilla Firefox tarayıcısını kalıcı olarak etkileyebilir. Bu yüzden virüsten kurtulduktan sonra Mozilla Firefox tarayıcısını yeniden yükleyin.
Tehlikeli eklentileri silme;
- Mozilla Firefox uygulamasını açın ve Menü simgesine tıklayın (Sağ üst köşede bulunan üst üste yatay çizgiler).
- Uzantılar'ı seçin.
- Burada Mac Virüsü ile ilgili olan uzantı ve araçları Silin.
Anasayfayı yenileme:
- Menü'ye erişmek için üst sağ köşedeki yatay çizgilere tıklayın.
- Seçenekler'i seçin.
- Anasayfa sekmesi altında, uygulama açıldığında direk olarak bağlanmasını istediğiniz internet sitesini girin.
Cookies ve site verilerini silme:
- Menü'ye ve oradan da Seçenekler'e ilerleyin.
- Gizlilik & Güvenlik seçeneğine gidin.
- Cookies dosyalarını ve site verilerini kaydettiğiniz bölüme kadar aşağı inin.
- Verileri Temizle seçeneğine tıklayın
- Cookies ve Site Verileri ile birlikte Cashed Web İçerikleri seçeneğini de seçip Temizle butonuna basın.
Mozilla Firefox Yeniden Kurma
Yukarıda önerdiğimiz adımları tamamladıktan sonra Mac Virüsü silinmediyse Mozilla Firefox uygulamasını yeniden kurun.
- Mozilla Firefox tarayıcısını açın ve Menü'ye tıklayın.
- Yardım seçeneğine ilerleyin ve Troubleshooting Bilgileri seçeneğine ilerleyin.
- Give Firefox a tune up sekmesinde Firefox'u Yenile butonuna tıklayın…
- Açılır pencereyi gördüğünüzde, Firefox'u Yenile seçeneğine tıklayarak bu işlemi onaylayın. Bu işlemler Mac Virüsü sorununu ortadan kaldıracaktır.
Reset Google Chrome
Zararlı uzantıları Google Chrome tarayıcısından kaldırma:
- Google Chrome tarayıcısını açın ve Menü'ye tıklayın (üst sağ köşede bulunan üst üste üç nokta) ve Diğer araçlar > Uzantılar yolunu takip edin.
- Yeni açılan ekranda tüm yüklenmiş uzantıları göreceksiniz. Yanlarındaki Kaldır düğmesini tıklayarak tüm uzantıları kaldırın.
Chrome tarayıcısından ön bellek verilerini temizleme (Cashe):
- Menü'ye tıklayın ve Ayarlar'ı seçin.
- Gizlilik ve güvenlik menüsünün altından tarama geçmişini sil seçeneğine tıklayın.
- Tarama geçmişini, ön bellek verilerini, ön belleğe alınmış resimleri ve diğer site verilerini seçin.
- Verileri Temizle butonuna tıklayın.
Chrome ana sayfa değiştirme işlemleri:
- Menü'ye tıklayın ve Ayarlar'a gidin.
- Başlangıç gibi şüphelendiğiniz siteleri inceleyin
- Spesifik bir sayfa seç seçeneğine tıklayın ve üç noktayı seçerek Sil opsiyonunu arayın.
Google Chrome Yeniden Yükleme:
Eğer yukarıda saydığımız yöntemler eklentilerinin kaldırılmasını sağlamazsa bunları kaldırmak için Google Chrome tarayıcısını yeniden yükleyin.
- Menü'ye ve ardından Ayarlar'a tıklayın.
- Ayarlar sayfasında aşağı inin ve Gelişmiş seçeneklerini açın.
- Aşağı inin ve Yeniden Yükle ve Temizle sekmesine gelin.
- Buradan Orijinal ayarlara dönmek için yeniden yükle yazısına tıklayın.
- Silme işlemlerini tamamlamak için Yeniden yükleme işlemini onaylayın..
Safari Yeniden Yükleme
Safari tarayıcısında hiç bir zararlı unsur bulunmadığından emin olmak için şu adımları takip edin:
Safari tarayıcısından istemediğiniz uzantıları kaldırın:
- Safari > Ayarlar…
- Yeni pencerede Uzantılar seçeneğine ilerleyin.
- Mac Virüsü ile ilgili olan uzantıyı seçin ve Kaldır seçeneğine tıklayın.
Safari uygulamasından cookies ve site verilerini kaldırma:
- Safari > Geçmişi Temizle…
- Açılan menüden Temizle'yi seçin ve tüm geçmiş seçeneğine tıklayın.
- Geçmişi Temizle işlemini onaylayın.
Yukarıdaki adımlar işe yaramazsa Safari tarayıcısını yeniden yüklemek için şu adımları izleyin:
- Safari > Ayarlar…
- Gelişmiş sekmesine ilerleyin.
- Menü çubuğunda geliştirme menüsünü göster seçeneğini tikleyin ve ardından Ön Belleği Temizle seçeneğine tıklayın.
Potansiyel olarak istenmeyen bu programı kaldırdıktan ve tüm tarayıcılarınızı tamir ettikten sonra PC'nizi iyi bir korsan yazılım programı ile kontrol etmenizi öneriyoruz. Bu Mac programından kalan kayıt dosyalarını silmenizi ve sisteminizde var olan virüsleri saptamanızı sağlar. Bunun için kötü yazılım temizliyicilerden birini kullanın: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ya da Malwarebytes.
Önerdiklerimiz
Devletin sizi takip etmesine izin vermeyin
Devletler kişilerin tüm bilgilerini öğrenmek ve vatandaşları gizlice takip edebilmek için türlü çareler arar. Bunu mutlaka dikkate almalı ve gizli bilgileri toplayan araçlar hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz. Devletin sizi takip etmesinin önüne geçebilmek için internette tamamen gizli bir şekilde dolaşmalısınız.
Bilgisayarda internete bağlandığınızda farklı bir lokasyon seçerek güvenli bir şekilde konum gizlenebiliyor. Private Internet Access VPN programını kullanarak bu casus yazılımlardan tamamen kurtulabilir ve rahat bir internet deneyimi yaşarsınız.
Bu şekilde devletin sizden alabileceği bilgileri belirleme şansına sahip olursunuz ve bazı bilgiler sadece size kalır. Her ne kadar yasal olmayan bir şey yapmasanız ya da seçtiğiniz siteler ve programların hepsi yasal olsa da VPN servisi kullanarak güvenlik seviyenizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
Herhangi bir siber saldırıya karşı dosyalarınızı yedekleyin
Zararlı yazılımlardan kaynaklanan yazılımsal sorunlar ya da dosya şifreleme virüslerinin yol açtığı problemler bilgisayarlarda kalıcı sorunlara yol açabilir. Eğer dosyalarınızı bu sorunları yaşamadan önce yedeklerseniz bu sorunları kolaylıkla aşabilirsiniz.
Bilgisayarda oluşan her önemli değişimden sonra cihazı tekrar yedeklemek hayati bir önem taşıyabilir. Bu sayede bilgisayarınızda meydana gelebilecek türlü sorunlar karşısında aldığınız son yedek dosyaları kolaylıkla yükleyebilir ve kayıpsız bir şekilde önünüze çıkan problemi çözebilirsiniz.
Eğer dosyalarınızın son sürümler her zaman yedeklenmiş olursa yeni bir sorun karşısında hayal kırıklığı, çöküntü ya da büyük bir maddi kayıp yaşamazsınız. Bu sayede zararlı yazılımlar bir anda ortaya çıktığında hazırlıksız yakalanmamış olursunuz. Sistem yedekleme işlemleri için Data Recovery Pro programını kullanabilirsiniz.